Využívanie slnečnej energie môže vyniesť viac ako sporenie

21.02.2014 Žiar nad Hronom

Žiar nad Hronom 21. februára (TASR) - Úspory na platbách za elektrický ohrev vody môžu dosiahnuť aj viac ako 7 % ročne z ceny celého zariadenia.

Také zhodnotenie v súčasnosti už nemá žiaden bankový vklad ani dôchodkové sporenie v treťom pilieri, upozorňuje riaditeľ Thermosolaru Milan Novák.

"Výnos v tejto situácii je vlastne úspora nákladov na prípravu teplej úžitkovej vody v domácnostiach. Stovky eur ročne vie domácnostiam ušetriť solárny systém namontovaný na rodinnom dome. V praxi je overená úspora až 70 % z nákladov na prípravu teplej vody pre domácnosti. Slnečné kolektory sa oplatí namontovať kedykoľvek, lebo pracujú spoľahlivo i pri mínusových teplotách. Postačí, ak je slnečný deň a vyrábajú teplo aj v tuhej zime," vysvetlil.

Aj bez dotácií sa podľa neho pri súčasných cenách energií a pri predpokladanej životnosti slnečných kolektorov na úrovni 30 rokov investované peniaze minimálne dvakrát vrátia. Dá sa tiež predpokladať, že ceny energií budú v budúcnosti, najmä po skončení krízy, rásť.

"Je to najlepšia investícia na dôchodok a začína vynášať okamžite. Po počiatočnej investícii má občan ďalších približne 30 - 40 rokov teplú vodu prakticky zadarmo a v dôchodku môže ušetrené eurá z ohrevu vody použiť na iné potreby," dodal Novák.
 

Vyberte región